Здрав разум за одржување на хардверот на кабинетот: истекување на поправка на тапа

- 2021-06-25-


Капе вода од чешма е најчестиот проблем со водоводните цевки и еден од најлесните за поправка. Сепак, многу луѓе го игнорираат овој проблем и не ја поправаат чешмата што капе без да сфатат дека со тоа може да потрошите многу пари. Континуираното капење ќе се потроши за краток временски период. Не знам колку вода се наплаќа. Помножете го отпадот од вода од секоја славина со бројот на чешми што капе во вашиот дом, и можете да пресметате колку пари имате „што се влеваат“ во канализацијата. И капената вода од чешмата за топла вода ќе потроши уште повеќе, бидејќи плаќате да ја загреете водата пред да се влее во канализацијата.


Како да се реши овој проблем?
Капе вода е предизвикана од истекување на водоснабдувањето. Не заборавајте дека снабдувањето со вода влегува во вашиот дом по притискање, така што кога рачката на славината е во „затворена“ положба, мора да има непропустлива заптивка за да го блокира приливот на вода. Овој заптивка обично се формира со цврсто притискање на заптивката на седиштето на тапа. Очигледно, ако нешто не е во ред со заптивката или седиштето на тапа, може да истече малку вода и да капе од устата на тапа. За да спречите вакво капење, обично треба само да го замените заптивката или да го поправите држачот на тапа.

Како да поправите капе вода од славина?
Првото нешто што треба да направите е да го исклучите снабдувањето со вода. Треба само да го исклучите вентилот за водоснабдување во близина на славината за да го исклучите снабдувањето со вода, но ако не секоја славина во вашата куќа е опремена со вентил за водоснабдување, треба да го исклучите главниот вентил за водоснабдување за да го исклучите целото снабдување со вода во вашиот дом. Следното е методот што Naizun Hardware го собра за вас за да го решите капењето на чешмата предизвикано од различни причини. Се надевам дека можам да им помогнам на пријателите што имаат потреба!

1. Тапа од тип притискање:

Без оглед на изгледот на славината од типот притискање, без разлика дали има две рачки за ладна и топла вода или само една рачка што контролира и топла и ладна вода, работи според одредени основни принципи. Следното е како да ја расклопите славината од тип притиснување и да го поправите проблемот со капење:

Потребни алатки: Користете ги овие алатки за да се справите со славини-шрафцигери од типот притискање, лубриканти што продираат, клешти за лизгање или прилагодливи клучеви и нивни замени влошки.

Чекор 1: Исклучете го снабдувањето со вода и отстранете ја малата завртка на или зад рачката на тапа за да ја отстраните рачката фиксирана на телото на чешмата. Некои завртки се скриени под метални копчиња, пластични копчиња или пластични лимови, кои се вметнуваат или се навртуваат во рачката. С long додека го вклучувате копчето, ќе го видите завртката за рачката на врвот. Доколку е потребно, користете лубрикант за продирање како WD-40 за да ги олабавите завртките.

Чекор 2: Отстранете ја рачката и проверете ги деловите од тапа. Користете клешти за спојување со голем лизгач или прилагодлив клуч за да ја отстраните навртката за пакување, внимавајќи да не го изгребете металот. Свртете го калемот или вратилото во иста насока како кога сте ја отвориле славината за да ги одвртите.

Чекор 3: Отстранете ги завртките што ја држат машината за миење. Доколку е потребно, користете лубрикант за продирање за да ги олабавите завртките. Проверете ги завртките и калемот, доколку се оштетени, заменете ги со нови.

Чекор 4: Заменете го стариот мијалник со идентичен нов мијалник. Новите подлошки кои речиси точно одговараат на старите подлошки обично ја спречуваат чешмата да не капе. Исто така, треба да обрнете внимание на тоа дали стариот заптивка има коси или рамни, и заменете го со истиот нов дихтунг. Заптивка наменета само за ладна вода ќе отече насилно кога ќе помине топла вода низ неа, блокирајќи го излезот на водата и забавувајќи го протокот на топла вода. Некои дихтунзи можат да работат и во топла и во ладна вода, но мора да бидете сигурни дека заменската заптивка што ја купувате е точно иста како и оригиналната.

Чекор 5: Поправете ја новата заптивка на јадрото на вентилот, а потоа повторно инсталирајте ги деловите во тапа. Завртете го калемот во насока на стрелките на часовникот. Откако ќе се стави калемот, повторно инсталирајте ја навртката за пакување. Внимавајте да не го изгребете металот со клучот.

Чекор 6: Поставете ја рачката повторно и вратете го копчето или дискот. Вклучете го снабдувањето со вода повторно и проверете дали има протекување.

2. Вентилско седиште на чешмата:
Ако го смените заптивката и чешмата с dri уште капе, тогаш може да има проблем со седиштето на вентилот на славината. Оштетената заптивка може да предизвика да се истроши седиштето на вентилот од јадрото на металниот вентил и да стане нерамномерно, или таложењето на хемиски супстанции во водата може да формира остаток, што спречува дихтунгот да биде целосно компресиран со седиштето на вентилот .

Како да го поправите скршениот држач за тапа?
Се разбира, можете да ја замените целата славина. Друга опција е само да го замените држачот на тапа. Ако ја имате вистинската алатка наречена клуч за затегнување на седиштето, тогаш отстранувањето на старото седиште е едноставна работа. Вметнете го клучот за затегнување на седиштето на вентилот во седиштето на вентилот, а потоа свртете го спротивно од стрелките на часовникот. Откако ќе го отстраните старото седиште на вентилот, проверете дали новото седиште за вентил што го купивте е точно исто како и оригиналот.


ламинирани врати за кујнски кабинети

сиви кујнски врати од ормарот

каде да купите врати за кујнски ормари

дрвени врати за кујнски ормари

кујнски ормари од цреша дрво