Осум вообичаени методи за дезинфекција на кујната во домаќинството

- 2021-06-15-

Таа е погодна за памучна ткаенина, како што се крпи, одредени детски играчки, прибор за храна, итн. Вриењето може да коагулира и да го денатурира протеинот на бактериите, и обично трае 15-20 минути. Во исто време, врелата вода мора да ги покрие предметите што се готват. Овој метод е едноставен и безбеден.


1. Метод за дезинфекција на вриење


Таа е погодна за памучна ткаенина, како што се крпи, одредени детски играчки, прибор за храна, итн. Вриењето може да коагулира и да го денатурира протеинот на бактериите, и обично трае 15-20 минути. Во исто време, врелата вода мора да ги покрие предметите што се готват. Овој метод е едноставен и безбеден.


2. Исплакнете го натопете методот за дезинфекција


Често мијте ги рацете со проточна вода и сапун, особено пред јадење, после одење во тоалет и по допирање контаминирани предмети. За предмети што не се соодветни за вриење на висока температура, 0,5% перацетна киселина може да се натопи за 0,5 до 1 час, или 5% супернатантот за белило (по врнежите од белилото, горната чиста вода) може да се натопи 30-60 минути, или Може да се користат 500 мг достапен хлор. Натопете литар детергент 5-10 минути, а потоа исплакнете со чиста вода. Стерилизирани предмети треба да бидат целосно потопени за време на потопување. Некои ткаенини и свила од хемиски влакна може да се дезинфицираат само со хемиско натопување.


3. Метод на дезинфекција на оцет


Оцетот содржи многу состојки како што е оцетна киселина, која има одредена способност за стерилизација и може да се користи за дезинфекција на воздухот во затворен простор. За просторија од околу 10 квадратни метри, можете да користите 100g-150g оцет, да додадете вода двапати, да ја ставите во сад од порцелан и да се вари бавно 30 минути, и да ги затворите вратите и прозорците при дезинсекција.


4. Метод за дезинфекција на прашок за белење


Прашокот за белење може да ги инактивира ензимите во бактериите и да предизвика нивна смрт. Маси, столови, кревети, подови, итн., Може да се избришат и дезинфицираат со супернатантот на белилото од 1% -3%.


5. Дезинфекција на алкохол


Алкохолот може да го денутира и коагулира протеинот на бактериите. 75% алкохол најчесто се користи за дезинфекција на кожата, или впие прибор 30 минути за дезинфекција.


6. Дезинфекција на сончева светлина


Сончевата светлина содржи ултравиолетови и инфрацрвени зраци, кои можат да ги исполнат општите услови за дезинфекција по 3-6 часа изложеност. Постелнина, облека и сл. Може да бидат изложени на сонце.


7. Метод на чистење на воздухот


Чувајте го внатрешниот воздух свеж и отворени прозорци за вентилација, особено во зима. Секој пат кога ќе се отвори 10-30 минути, концентрацијата на бактерии во затворен простор може да се намали.


8. Метод на фармацевтска дезинфекција


Елиминирање и убивање на патогените микроорганизми со натопување, миење, прскање итн. Фармацевтската дезинфекција има карактеристики на темелна стерилизација, голема брзина и удобна употреба. Тоа е еден од најчесто користените методи за дезинфекција во семејниот живот.


За да се постигне саканиот ефект од дезинфекција на домаќинствата, исто така е неопходно да се обрне внимание на концентрацијата и временските барања на средството за дезинфекција, бидејќи разните патогени имаат различна отпорност на методите за дезинфекција, па затоа треба да се изберат според специфичните услови.недовршени врати на кабинетот

недовршени врати на кабинетот

ефтини кабинети

ормари за чување кујна

предни врати на кујната и фронтови на фиоки

купете нови врати за кујнски кабинети